Cortona

Hoe handig en voor een stadscamping rustig, de camping in Florence ook is, we hebben zin om weer naar een agriturismocamping te gaan. We komen aan bij een camping, die op papier helemaal top is. Op een berg, met prachtig uitzicht over het Toscaanse landschap. De locatie van de camping is inderdaad top, maar dat is het – voor ons – dan ook. Voor de eerste keer dat we op reis zijn, gaan we, omdat we het niet leuk vinden, alweer verder. 

We gaan 37 km verderop naar agricamping Spineta. Midden tussen de olijfbomen en met uitzicht op de historische plaats Cortona, hebben we een 100m2 kampeerplek met stroom, water en afvoer! Nadat we op onze plek staan, vraagt de dochter van de campingeigenaar of we het leuk vinden dat ze eten voor ons gaan maken. Ze overhandigt ons ook een fles rode wijn (dat is nummer 5😊) en een flesje olijfolie, allemaal home made. Wat aardig! 

Om 19.00 uur wordt er op de deur geklopt. We krijgen allemaal verschillende soorten antipasta, met wederom een fles rode wijn. Na een half uur wordt er heerlijke pasta con pomodoro all’aglio geserveerd. Ze vertelt erbij dat er ook een dessert komt! We krijgen heerlijke koekjes, die we moeten dopen in de Vin Santo (een dessertwijn) en een stuk taart. 

Alles wat we eten en drinken is zelfgemaakt. Wat onwijs lief en wat superlekker! Echt ontroerend vinden we het. 

Eind oktober is de tijd om olijven te plukken. De vader van campingeigenaar Luigi heeft ruim 3000 olijfbomen op zijn erf. Deze worden machinaal geplukt. De familie heeft op een berg in de buurt van de camping ook een olijfgaard met 50 bomen. Deze bomen zijn ruim 200 jaar oud en op traditionele wijze geplant. Dat betekent met heel veel ruimte tussen de bomen. We mogen mee en voelen ons vereerd dat we met de familie mee mogen om deze olijven te plukken.  

Nadat we bij de uliveto zijn aangekomen, wordt er eerst uitgebreid gepicknickt met vers brood, worsten, kazen en allemaal zelfgemaakte producten zoals jam, witte en rode wijn en pizza.  

Het plukken van olijven is zo ontspannend en vooral gezellig. Het is echt een familie/vrienden gebeurtenis. Later komen ook nog de buurvrouw met dochter en de zus van Luigi met haar kinderen. De laatste heeft ook nog een zelfgebakken vruchtentaart mee! De zelfgemaakte likeur Vin Santo, waar we hier voor het eerst kennis meegemaakt hebben, komt ook weer tevoorschijn. Wat een gezelligheid! 

We hebben van 10 bomen de olijven geplukt. De volgende ochtend zijn de opa en oma druk bezig om alle blaadjes uit de oogst te verwijderen. Als wij terugkomen van een rondje lopen, dan worden we door ze geroepen. De kratten staan klaar om de volgende dag naar de olijfolie-perserij gebracht te worden. We worden uitgenodigd om de volgende dag te gaan kijken hoe dit in z’n werk gaat en in de avond de geplukte olijven vloeibare vorm te proeven. 

Opa haalt opeens de Vin Santo tevoorschijn. We proosten op de gezelligheid. Oma heeft verse eieren, die de kippen in de ochtend hebben gelegd en geeft ook nog een pot heerlijk gemaakte pruimenjam voor ons.  

De warmte & gezelligheid van de lieve mensen, de manier van leven en het prachtige landschap, zorgen ervoor dat we steeds meer ontroerend verliefd worden op dit bijzondere Italië. 

Klik hier voor meer foto’s.

De campings in cijfers:

Plaats

Prijs P.N.

WC

Douche

Plek

Sfeer

Geluid

Locatie

Website

Opmerking

Cortona - IT

€29,00

10

10

9

9

9

8

Super gastvrij! 100m2 staanplaatsen met stroom, water, afvoer en volledig rondom uitzicht. Extreem schoon sanitair. Het complete plaatje voor ons als wij denken aan Italie.

Plaats

Prijs P.N.

WC

Douche

Plek

Sfeer

Geluid

Locatie

Website

Opmerking

Pienza - IT

€31,00

7

7

6

6

7

8

Onwijs mooie locatie, maar geen warme sfeer. Honden lopen los en poepen overal. Workshops veel te duur! Maar 1wc/douche per m/v voor camping en restaurant