Verzekeringen

Het is altijd slim om je verzekeringen onder de loep te nemen. Daarmee kun je veel geld besparen op de verzekeringskosten en word je bij het claimen van schade niet verrast door een te lage/geen dekking. Omdat we nu op reis gaan, hebben we dat extra gedaan.  Omdat ons eerste plan een wereldreis betrof, hebben we daar alle verzekeringen voor uitgezocht. We gaan nu met een camper door Europa reizen. We hebben daarom de camperverzekering aan dit overzicht toegevoegd.

Tip: Ga niet alleen af op onze en andere soortgelijke reis websites, onderzoek zelf wat het beste bij je past!  

Tip: Mocht je je uit laten schrijven bij je Gemeente, regel dan eerst al je verzekeringen: 

  • Check of je huidige verzekeringen (o.a. inboedel/opstal, rechtsbijstand, etc.) nog dekking geven
  • Voor het afsluiten van een (wereld) reisverzekering heb je een inschrijving bij het BRP (Basisregistratie Personen) nodig

Onderstaand een kort overzicht van onze keuzes en link naar de website van enkele verzekeraars. 

Reisverzekering 
Wij hebben nu een doorlopende reisverzekering met een korte dekkingsperiode. Hoewel deze niet toereikend is voor onze reis, laten we de verzekering wel doorlopen voor onze kinderen. 

Op internet zijn er een aantal aanbieders van (wereld) reisverzekeringen. We willen goed verzekerd, maar zeker niet dubbel verzekerd zijn. We hebben alle onderdelen vergeleken die voor ons belangrijk zijn.

Wij hebben gekozen voor Allianz-Globetrotter. Zij hebben de ruimste dekking en de beste tarieven. Een bijkomend voordeel is de overzichtelijke website en de snelle reactie op gemailde vragen. 
In onze berekening is Allianz ruim 22% voordeliger dan Goudse verzekeringen en ruim 29% voordeliger dan Tasman verzekeringen. Zie voor het vergelijk en overzicht onderstaand spreadsheet.  

Waar wij (naast (wereld) dekking) ook rekening mee houden zijn: 

  • De annuleringsverzekering
  • De zorgverzekering
  • De aansprakelijkheidsverzekering
  • De rechtsbijstandverzekering 

De annuleringsverzekering 
Omdat onze reis langer is dan 180 dagen, is het niet mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten bij Allianz Global Assistance. We kunnen – via hen – wel een Ticket Annuleringsverzekering afsluiten. Deze is echter alleen geldig tot moment van vertrek. 

SOS Hulpverlening 
Bij de Allianz Globetrotter Verzekering zit SOS Hulpverlening inbegrepen. Deze geeft o.a. dekking voor noodzakelijke (terug)reis- en verblijfskosten ten gevolge van een ongeval/ziekte/overlijden van jezelf of familie. De kosten van de terugkeer naar de reisbestemming kunnen ook worden vergoed. Dit wordt alleen vergoed als je minimaal 1 maand voor de oorspronkelijk geplande einddatum van de reis terugkeert. 

De zorgverzekering 
Als je niet gaat werken in het buitenland, dan kun je de Nederlandse zorgverzekering voortzetten. Ben je niet meer ingeschreven bij je gemeente? Vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een WLZ (Wet Langdurige Zorg) -verklaring aan. Met deze verklaring kun je bij je verzekeraar aantonen, dat je voor zorg verzekerd kunt blijven.   

Wil je ziektekosten declareren bij zorg -en/of reisverzekering? In geval van ziekte moeten de kosten als eerste bij de zorgverzekeraar worden ingediend. Deze vergoedt vaak op basis van Nederlands tarief. Daarna volgt pas de dekking (tot kostprijs) van de (wereld) reisverzekering. 

Wij sluiten een basis zorgverzekering af met het maximale eigen risico en een dekking via de (wereld) reisverzekering. 

De aansprakelijkheidsverzekering 
Controleer goed de kleine letters in je huidige polis. Het kan zijn dat de kosten in het buitenland niet worden vergoed. Wij houden, voor onze kinderen, onze Nederlandse WA-verzekering aan. Voor onze reis kiezen we ook voor een dekking via de (wereld) reisverzekering 

De rechtsbijstandsverzekering 
Ook hier hebben we de voorwaarden doorgenomen en de rechtsbijstandverzekeraar gebeld. Omdat de buitenlanddekking in onze huidige polis heel laag is, adviseerden zij om de rechtsbijstand module via Allianz mee te verzekeren. Mocht je de rechtsbijstandverzekering in Nederland opzeggen, controleer dan of je direct na aankomst weer gebruik kunt maken van deze verzekering. Een aantal verzekeraars hanteert nl. een wachttijd. Bijvoorbeeld een jaar premie betalen en daarna pas de mogelijkheid om er gebruik van te maken. 

Wij houden, voor onze kinderen, onze standaard rechtsbijstandverzekering aan.  Voor onze reis kiezen we ook voor een dekking via de (wereld) reisverzekering.

Camperverzekering
Mocht je een camper gaan kopen, dan is een bezoek aan de website van Safetrip de moeite waard. Zij bieden een concurrerende premie en hele goede aanvullende voorwaarden, namelijk: All-risk dekking, 7 jaar 100% nieuwwaarde voor de 1e eigenaar, pechhulp-repatriëring-en vervangend vervoer, onbeperkte kilometers, geen eigen risico bij reparatie door Safetrip dealer, gratis inboedelverzekering en geen terugval in no-claim bij vandalisme.

Wegenbelasting camper
Als je aan bepaalde (Belastingdienst) voorwaarden voldoet, dan valt de camper in een bijzonder wegenbelasting tarief. Dit houdt in dat er minder wegenbelasting betaald hoeft te worden. Je krijgt dit tarief niet automatisch, maar alleen door het formulier – Verzoek Motorrijtuigenbelasting Bijzonder tarief – in te sturen. 

 Link naar websites 

Algemene voorwaarden v.d. 3 verzekeraars: 

SVB WLZ info